woensdag 3 juni 2015

Kleren maken de man

Kleren maken de man. En de vrouw. En vanaf 9 juni ook de zittende mens. Het is zo dat de normale kleding, die je overal kunt kopen totaal ongeschikt is, wanneer je in rolstoel terecht komt. Hier is gelukkig verandering in aan het komen, maar daarvoor heb ik jullie hulp nodig. Hoe? Daar kom ik zo op terug.

Eerst een stukje geschiedenis. Normaliter worden modellen vanaf een jaar of 9 gescout. Vanaf een jaar of 14 zullen ze op de catwalk aan het werk kunnen. Hoe kan het dan zijn dat een man van 36, met niet bepaald de ideale maten en bezitter van een rolstoel, toch model wordt? Mij is het gelukt. Eigenlijk is dat niet zo vreemd. In een huis met 4 vrouwen en waar zelfs de hond en de kat van het vrouwelijk geslacht zijn, is het niet verwonderlijk dat mode een groot dagelijks terugkerend onderwerp is. Toen A Body Issue voorbij kwam met hun zoektocht naar mannelijke modellen in een rolstoel, moest ik me dan ook opgeven van de dames. Zonder enige verwachting heb ik me aangemeld en vrijwel direct kreeg ik bericht terug. Of ik de lancering van hun merk als model wilde doen. En daarna nogmaals op de nacht van de mode in Arnhem. Afgelopen zaterdag ben ik gaan doorpassen, zoals ze het geloof ik noemen. En wonderbaarlijk genoeg bleek de kleding mooi op maat. Dinsdag de 9e is 's avonds in Arnhem de lancering. Voor info zie de foto's onderaan. Op zaterdag de 13e is het de nacht van de mode (ook daarvan is een folder toegevoegd) waarin nogmaals de kleding getoond zal worden.

A Body Issue, is een merk door twee inspirerende dames opgezet. Doel is om een betaalbare confectielijn te fabriceren voor mensen die hun leven zittend doorbrengen. We hebben het dan voornamelijk over rolstoelgebruikers. Het probleem is dat reguliere kleding niet voldoet. Een broek is aan de achterkant vaak te kort en aan de voorkant vaak te hoog. Bij shirts werkt het ook op die manier. Daarnaast is moderne kleding vaak bewerkt en zijn de naden dik. Dit zorgt ervoor dat iemand in een rolstoel altijd met een blote rug zit. Nou weet ik wel dat het voorkomt dat dames is heupbroeken teveel ondergoed laten zien, maar vanuit een rolstoel wil je dit niet. Zeker in de winter niet. Daarnaast veranderd de huid van een rolstoeler dermate, dat deze erg gevoelig wordt voor beschadigingen. Dus dikke nader en schuurplekken in broeken zijn uit den boze. Ook is er gekeken naar de bewegingsvrijheid van de armen. Door naden op een andere manier te gebruiken, blijft de kleding beter zitten en wordt het gebruik van de rolstoel makkelijker gemaakt. Nu kun je best maatkleding laten maken, maar deze is vaak onbetaalbaar. A Body Issue heeft hier wat op gevonden. Er zijn tot op heden zo'n 80 lichamen gescand van mensen in een rolstoel. De gemiddelde maten hiervan hebben een eerste lijn kleding opgeleverd. En ik moet zeggen dat bij het passen van de kleding er inderdaad grote verbeteringen zijn ten opzichte van normale kleding. Met andere woorden, ik zit beter en rol makkelijker.

Terug naar de gevraagde hulp. Het is zo dat de investering van de scanapparatuur erg hoog is geweest. A Body Issue wil de volgende jaar zo veel mogelijk gratis scans blijven aanbieden om hun kleding te perfectioneren en de zittende mens nog beter van dienst te kunnen zijn. Daarvoor is geld nodig en hiervoor is een crowdfunding gestart. Ik kan niet in andermans portemonnee kijken, maar elke bedrag is welkom. Doel is om 7500 euro op te halen, met een mogelijkheid van 15000 euro. Al het geld zal gebruikt worden om een jaar lang mensen gratis te scannen en de confectielijn te perfectioneren, zodat deze betaalbaar blijft. Via onderstaande link kom je bij de actie en daar is precies te zien hoe het werkt en wie de mensen achter A Body Issue zijn. Daarnaast is er een filmpje te bekijken over de 3D scan. Doneren wordt beloond. Op de site staat hoe dat er precies uit ziet.

http://www.oneplanetcrowd.com/nl/project/106899

Eigenlijk rest me niets anders dan jullie allemaal uit te nodigen voor de lancering of de nacht van de mode. Alle informatie staat hieronder op de folders.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten