zaterdag 27 april 2013

Design

Daar gaan we weer. Auto's, maar dan toch even helemaal anders.
Ik ben een auto liefhebber, zoveel is wel duidelijk geworden. En dan hou ik vooral van alles wat snel gaat. Formule 1 volg ik op de voet, net als de rally sport, het WTCC, de 24 uur van le Mans en alle aanverwante vormen van autosport.

Als klein jongetje had ik verschillende sportauto's om mee te spelen. Van Ferrari, naar Lamborghini's naar Porsche. En bij die laatste wil ik graag even blijven. De ultieme sportauto blijft toch de Porsche 911. Deze sportauto bestaat al dik 60 jaar en is eigenlijk nog steeds herkenbaar als het eerste model dat van de band liep. Geweldig dat een autobouwer in tijden, waarin alles steeds extremer en exclusiever moet, nog steeds auto's bouwt die trouw zijn aan hun oermodel.

En daar ging de discussie vandaag thuis ook over. Marloes gaf aan dat de kinderen toch best wel een beetje op elkaar lijken. Het is duidelijk familie van elkaar. Weinig origineel, wel lekker makkelijk. Waarop ik het voorbeeld van Porsche heb genomen.

Waarom zou je een fantastisch design veranderen? Sam is onze eerste en zij is een prima "model". Alles werkt, zeer betrouwbaar, prachtig vorm gegeven, al met al een topmodel in zeer exclusieve uitvoering.

En toen kwam de tweede. Kris leek bij de geboorte een beetje anders, maar al snel werd duidelijk dat ze veel van Sam weg heeft. En daarmee is ze eigenlijk hetzelfde model, maar met wat kleine aanpassingen. Vergelijk het maar met de eerste Porsche 911 en een model uit, laten we zeggen het jaar 2000. De auto is uiterlijk wienig veranderd, dus zeer herkenbaar, maar de verschillen zijn er wel degelijk. Ontegenzeggelijk een Porsche 911, maar net wat anders.

En toen kwam Jip. Wederom een 911. Helemaal af, fantastisch om naar te kijken en natuurlijk voorzien van de laatste technologische aanpassingen. Maar wat viel op, dat Jip toch wel heel erg veel weg heeft van het basismodel Sam. Een beetje zoals je tegenwoordig bij meer autofabrikanten ziet, terug naar de eerdere modellen. Een retrolook. Zo erg, dat babyfoto's van de beide modellen maar moeilijk uit elkaar te houden zijn.

Eigenlijk hebben wij dus net als Porsche, ons topmodel na de eerste versie nauwelijks meer veranderd. Want of je nou in een Porsche uit de jaren 60 rijd of in een hagelnieuwe, het is en blijft een Porsche. Een topmodel willen veranderen is  niet nodig. Als is perfect is, moet je er niets meer aan doen. En zo is het bij ons ook. Of je nou kijkt naar Sam, Kris of Jip, je weet zeker dat het de absolute top is uit de Lambrechts fabriek.

Groet
Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten