dinsdag 7 februari 2012

Don Quichot

Don Quichot, of eigenlijk Quichotte, roept bij iedereen wel beelden op. De ridder, die eigenlijk helemaal geen ridder was, vocht tegen windmolens. Dit alles met zijn trouwe metgezel Sancho Panza. Als kind heb ik het boek gelezen en altijd heeft het me geintrigeerd. De bedoeling en betekenis waren me toen niet duidelijk.
Uit de spullen die mijn oma naliet, heb ik wederom Don Quichotte meegenomen. Een prachtige oude versie met erg mooie platen. Waarom was me toen niet bekend, maar lijkt meer en meer duidelijk te worden.

Wanneer je Wikipedia opent en zoekt op Don Quichotte, kun je veel over de bedoeling van het boek en dergelijke te weten komen. Grappig, maar ook eng als je beseft dat je op Don Quichot bent gaan lijken. Ook ik mag graag vechten tegen windmolens. Welliswaar lijkt de gemeente Hengelo niet op een windmolen, maar het idee is duidelijk. Ook bij mij is er sprake van de geest wil wel, maar het lichaam kan niet meer. Mijn paard is van de moderne soort. Je weet wel, met wielen en vervaardigd uit hoogwaardig aluminium. En ook op mijn tocht trekt Sancho Panza met me mee. Mijn Sancho is ook nuchter en eerlijk. Houdt mij bij de tijd en zorgt ervoor dat me maar weinig overkomt. Natuurlijk laat Sancho zich meevoeren op de gekte van Don Quichot, maar wel met een zekere afstandelijkheid. Nuchter en voorzichtig, zo wordt Sancho omschreven. Zo ook die van mij. Waarvoor overigens dank.


Don Quichot en zijn daden zijn in het dagelijkse taalgebruik terechtgekomen met onder meer deze uitdrukkingen:

1. een klap/slag van de molen gehad hebben — in de war zijn, gek zijn;
In mijn geval niet onduidelijk. Ik loop al maanden bij een psycholoog en zal dit nog wel even blijven doen. Van de andere kant.... Gek wordt je niet zomaar, daar moet je aanleg voor hebben.

2. tegen windmolens vechten — een denkbeeldig gevaar bestrijden, of ook: proberen te veranderen wat niet te veranderen is;
Waar ik zojuist als voorbeeld de gemeente noemde, zijn er natuurlijk zat anderen. Zo is het UWV, de WMO, Alle door mij bezochte specialisten en ziekenhuizen en ga zo maar door. En toch blijven we proberen de boel te veranderen.

3. een Don Quichot — iemand die een hopeloze strijd levert, of iemand die nutteloze doelen nastreeft;
Toch ook op mij van toepassing. Jaren lang heb ik geprobeerd terug te komen op het niveau van voor het ongeluk. Volledig onhaalbaar zoals nu blijkt, maar erg moeilijk los te laten.

En zo hobbelen we als Don Quichot en Sancho Panza door onze levens. Tja, het zorgt er in ieder geval voor dat je nooit stil zit.

Groet
Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten